Home   -    Nederlands Français Engels

 

Belgen eten vooral Belgisch brood

Interview met Pieter Weyn, economist bij Fevia

De Belgische voedingsindustrie exporteert meer en meer, klopt dat ook voor ons brood?
Neen, de export van brood en banket neemt amper toe en België exporteert slechts 10% van haar brood- en banketproductie, ten opzichte van 50% voor de Belgische voedingsindustrie.

En hoe zit het met de import van brood- en gebak?
We importeren nog minder dan we exporteren, waarbij we vooral uit landen dichtbij België importeren zoals Frankrijk (zie tabel). Algemeen kunnen we stellen dat brood- en gebak om economische redenen hoofdzakelijk afkomstig is van een lokale of een zeer nabij gelegen regio.

En wat met de zogenaamde import van broodproducten vanuit Polen?
Die is verwaarloosbaar. Voor de sector brood- en banket bedraagt de import vanuit Polen 10 miljoen euro. Dat maakt dus dat amper 0,2% van wat op de Belgische markt verkocht wordt vanuit Polen geïmporteerd is. Dat wij massaal Pools brood zouden eten, is dus simpelweg niet waar.

En uw conclusie ?
Wat brood betreft, is Belgisch brood weinig aanwezig op de internationale markt. En boven alles, de Belg zelf eet dus vooral Belgisch brood & banket !

 

Fabrication de pain et pâtisserie fraîche - Nacecode 10.71 - 2016

 

Voornaamste commerciële partners

Source: Institut des Comptes Nationaux
 

 

nieuwsbericht van 22/08/2018

Terug naar het overzicht

FGBB vzw – Wetenschapsstraat 14 – 1040 Brussel - T.: +32(0)2 550 17 64 – E-mail k.wagemans@fgbb.be

 
designed by Studioemma