Home   -    Nederlands Français Engels

 

Projecten ALTERGRAIN en ALTERBAKE

Universiteit Gent (labo voor graantechnologie) en Hogeschool Gent (vakgroep natuur- en voedingswetenschappen) willen met twee projecten - Alterbake en Altergrain - uitdokteren of er in de toekomst een markt is voor alternatieve granen en pseudogranen in bakkerijproducten.

Voedselconsumptiepeilingen tonen aan dat slechts 14% van de Belgen dagelijks voldoende brood eet. Vanuit de consument is er een duidelijke vraag naar variatie in het aanbod en naar voedingsproducten met een gezondheidsbevorderend aspect. Alternatieve granen en pseudogranen kunnen misschien een oplossing bieden. Deze oergranen passen mooi in het plaatje van authenticiteit en vernieuwing en zijn bovendien een uitstekende bron van traag verteerbare koolhydraten, vezels, kwalitatieve eiwitten, vitaminen en mineralen.

ALTERGRAIN

Hogeschool Gent onderzoekt momenteel het teeltpotentieel van alternatieve granen in Vlaanderen in het PWO-project Altergrain. Wat is de waarde van de Vlaamse grondstoffen en hoe groot zijn de verschillen met geïmporteerde alternatieve granen? Doelstelling is om een aantal bakkerijproducten te produceren met het oog op de nutritionele analyse nadien. Het project Altergrain begon in januari 2016 en eindigt begin 2019.

ALTERBAKE

Alterbake is een 2-jarig TETRAproject gesteund door het Vlaams agentschap innoveren en ondernemen (VLAIO) en gaat van start vanaf 01/10/2017. Het beoogt de toepassingsmogelijkheden te onderzoeken van alternatieve granen voor de productie van innovatieve bakkerijproducten. Belangrijk verschil met Altergrain is dat het zich niet beperkt tot grondstoffen van lokale teelt.

Lees verder

 

 

Bron: Magazine Onze Passie - Bakkers Vlaanderen, september 2017

 

nieuwsbericht van 13/09/2017

Terug naar het overzicht

FGBB vzw – Wetenschapsstraat 14 – 1040 Brussel - T.: +32(0)2 550 17 64 – E-mail k.wagemans@fgbb.be

 
designed by Studioemma